söndag 8 augusti 2010

Skolpolitik

Jag blir så trött på Björklunds uttalande om den svenska skolan. Visst kan det vara mycket stökigt i ett klassrum, jag har själv upplevt detta många gånger. Man måste hela tiden ha i åtanke att det är barn och ungdomar som går i skolan. Dessa barn och ungdomar är i en jobbig ålder, dvs puberteten (jag pratar naturligtvis om högstadiet nu). Jag minns själv från min högstadietid att det inte alltid var så skoj i skolan. Man var dittvingad mot sin vilja och hade hellre gjort något annat. Nu har vi skolplikt och det är naturligtvis jättebra. Men vinner man något på att tvinga dit föräldrarna? Hur kan det bli bättre?
Jag vet en lärare som sa till mig en gång:- Man fångar bäst eleverna genom att visa dem respekt och visa att man ser alla elever och visar dem att just DU är viktig och att DU kan en massa saker. Alla kan inte allting, alla har inte förmågan att lära sig allt, men genom ett bra bemötande tror jag att man som lärare kan komma långt. Jag har varit och undervisat i klassrum där det varit kaos, men jag har själv valt detta yrke och visste mycket väl vad jag gav mig in på när jag började läsa till lärare. Det är ingen lätt uppgift och jag kommer kanske någon gång i framtiden fråga mig själv vad jag har gett mig in på.
Jag själv har väldigt svårt för NO ämnena och betydligt mycket lättare för SO ämnena.
Jag stökade nog en del på NO lektionerna eftersom jag tyckte det var ointressant och tråkigt till följd av att jag inte förstod något. Jag är inte säker på att det i mitt fall hade hjälpt med en "bättre" lärare, men en sak är jag säker på: Det hade inte blivit bättre av att ha mamma eller pappa med i klassrummet!
Jag tror att det kan uppstå mobbing av att ha dittvingade föräldrar. Jag tror mycket väl att det kan bli mobbing av dessa elever. Vad tror du?
Nej, inför mindre klasser och fler lärare. Jag har inget konkret svar på hur man förbättrar den svenska skolan, men en sak vet jag, och det stå jag fast vid: - Det är människor vi jobbar med och vi ska respektera dem och försöka hjälpa dem på ett bra sätt och det gör vi inte genom att tvinga dit deras föräldrar! Jag har en sund inställning till skolan och jag respekterar dessa unga människor. Jag tror att jag får respekt om jag visar dem respekt och inte håller på och hotar dem som enligt Björklund är lösningen på den svenska skolans problem. Föräldrar är alltid välkomna till skolan, de flesta lärare ser föräldrars besök som ett positivt inslag!

11 timmar =huvudvärk

I natt har jag sovit 11 timmar, kanske lite för mycket. Jag somnade klockan 23 i går och sov till klockan 10 idag, skönt, men det blir lite huvudvärk av det.
Det var så skönt att krypa ned i sin egen säng!
I dag städar jag altanen, var kommer alla flugor ifrån? Äckligt. Fullt av döda flugor överallt.
I eftermiddag ska vi fira min bror och dotter som har fyllt år, ska bli trevligt!
Ledig i morgon. Barnen och jag har en massa att hitta på, och de gillar att slippa fritids och dagis en dag. Förra veckan blev det mycket fritids och dagis eftersom jag jobbade så mycket. Visst gillar de att vara iväg, men de gillar ju att vara hemma och slappa också. När min skola drar igång blir det mycket fritids och dagis så visst vill man ha dem hemma lite nu.
Kristian målar på huset nu. Snart tre av fyra hussidor klara. Det blir så fint. Man ser först nu hur solblekt huset var innan han började måla.
I dag regnar det lite och är svalt. Det är faktiskt skönt, i går var det klibbigt..
Nej, nu måste jag ut och fortsätta städa altanen. Har även en massa gardiner att stryka, har ju tvättat alla barnens gardiner.

Älskade sessa

Älskade sessa

Våar ankor, gäss och höns

Våar ankor, gäss och höns
Solen skiner på våra fjäderbeklädda vänner

Gabriel bär på lille Elon katten.....

Gabriel bär på lille Elon katten.....