fredag 26 augusti 2011

Sista helgen och segregationen för sex åringar.

Ja, sista helgen innan jag går på mitt femte och sista år på högskolan. Lite pirrigt och nervöst, men ändå skönt att jag har kommit så långt. Det är alltid lite trögt i starten, men jag kommer nog igång ganska snabbt, det brukar vara så.

I dag har det varit städdag hela långa dagen. Fyra minsta barnen i skolan fram till klockan 12.00,skönt att städa i lugn och ro i några timmar.

Läste en intressant blogg idag. Det handlade om den avgiftsfria skolan. Skolan ska ju inte kosta heter det, men är det verkligen så?
Enligt bloggaren och mig så är detta inte den riktiga sanningen.
Barnen ska ha med sig frukt till skolan. Två dagar i veckan ska Isolde ha med sig två frukter, Isolde är ledig på onsdagar och kommer då att vara på fritids hela dagen utan att ta med sig frukt. Sammanlagda summan på frukter per vecka för min familj blir 31 stycken! Frukt är nyttigt och gott, men tyvärr väldigt dyrt. Jag ska inte klaga, jag har råd till detta, men alla som inte har det? Vi har en enorm klasskillnad i Sverige idag och detta med frukt ger säkert med all sannolikhet många barnfamiljer huvudbry. Jag kan tänka mig att det syns tydligt hur gott ställt barnens föräldrar har det med tanke på vilken sorts frukt barnen har med sig till skolan. Ett kilo bananer kan i värsta fall kosta 29.90 kg. Det är skillnad i priset på barnens frukt och hur roligt är det för barnen när en del kommer med bananer, persikor och dyl medan andra alltid har "billiga" små äpple? Nej, skolan ska motverka segregation, men ökar i stället på den och lär barnen klasskillnader redan i sex års åldern.
Samma är det på idrottsdagar och skogspromenader i skolan för de minsta barnen. En del kan komma med MER dryck och ballerinakex, medan andra har saft på flaska och Mariekex. Vem vill inte ha MER och ballerinakex, men hur ska föräldrarna förklara för barnen att man inte har råd när det sitter andra barn och mumsar i sig av den "goda" fikan?
Må väl

Älskade sessa

Älskade sessa

Våar ankor, gäss och höns

Våar ankor, gäss och höns
Solen skiner på våra fjäderbeklädda vänner

Gabriel bär på lille Elon katten.....

Gabriel bär på lille Elon katten.....